Artboard 1
Even afkoelen! De lekkerste ijssalons in Leiden

LEIDEN – Nu de zon steeds vaker stralend aan de hemel staat en de temperaturen stijgen, is het hoog tijd voor een beetje verkoeling. En wat is dan het beste middel om af te koelen? Juist, ijs! Hieronder een aantal ijszaken die zeker het proberen waard zijn.

Ijs van Matthijs

Ijs van Matthijs (Steenstraat 11), heeft als missie het beste ijsje te maken, door verse en eerlijke ingrediënten te gebruiken. En dat lukt ze goed! In 2018 wonnen ze met een van hun smaken een eerste prijs op het Gelato Festival te Gorinchem. Bij Ijs van Matthijs kun je terecht voor klassiekers zoals chocolade ijs, maar ook voor aparte smaken. Wat dacht je van Baklava ijs of Marshmallow-donut smaak?

https://www.facebook.com/ijsvanmatthijs/posts/2066950123432144:0

Ijscafé Danice

In het centrum van Leiden, Hoogstraat 6, bevindt zich één van de vier vestigingen van Ijscafé Danice. Hier verkopen ze echt ambachtelijk Italiaans ijs. Naast ijs kun je hier voor nog veel meer lekkers terecht: koffie, tosti’s, smoothies, wafels en nog veel meer. Benieuwd naar de gehele menukaart? Die vind je hier. Een feestje op een warme dag? Ijscafé Danice verhuurt ijskarren met daarin jouw vier favoriete smaken, zodat je al je vrienden van verkoeling kunt voorzien!

https://www.facebook.com/daniceleidencentrum/posts/1162166577252548

Gelateria Maxim’s

Aan de Nieuwe Rijn 32 zit Gelateria Maxim’s, waar je keuze hebt uit prachtig opgemaakte bakken ijs in allerlei smaken. Daarnaast verkopen ze ook andere lekkernijen, zoals Italiaanse nougat en macarons. En als het weer ineens omslaat, is er zat plek om binnen van je ijsje te genieten!

Wij zijn weer open voor het nieuwe seizoen. Kijk voor de openingstijden op onze wesite.

Geplaatst door Gelateria – Cafe bar Maxim's op Zaterdag 3 maart 2018

Soetenso

Zes dagen per week is Soetenso, op het Kort Galgenwater 1, geopend voor een heerlijke lekkernij. Soetenso is veel meer dan een ijssalon: het is een heuse patisserie. Dat betekent dat je naast ijs ook andere zoetigheden kunt proeven, zoals taartjes en bonbons. Ook kun je er terecht voor workshops, gegeven door patissier Niels Hendrikse: zeker leuk voor de kinderen!

ICE CREAM !!! #lemon #sorbet #iceCream #Soetenso #fresh #SummerTime

Geplaatst door soetenso op Zaterdag 25 mei 2019

Swirl’s Ice Cream

Ook aan de reiziger is in Leiden gedacht! In het station van Leiden Centraal, achter de incheck-poortjes, bevindt zich Swirl’s Ice Cream van OLA. Het beroemde concept werd in 1994 bedacht en loopt ook nu nog als een trein: je kiest een smaak softijs en daarna mag je een aantal toppings kiezen, zoals vers fruit, chocoladekrullen of stukjes ijshoorn. Zo creëer je jouw eigen unieke ijsje!

Luciano

Voor deze ijssalon moet je nog heel even geduld hebben: ze zijn namelijk nog druk bezig met de verbouwing. Het veelal geprezen ijs kun je wel vast proeven bij een van de andere twaalf vestigingen – ze hebben er zelfs een op Bonaire! Dat is al helemaal leuk, als je weet dat Luciano ooit begonnen is met een ijskar. Ook leuk: bij Luciano kun je een klantenpas aanvragen, waarmee je spaart voor gratis ijs! Wanneer de vestiging in Leiden precies opengaat is nog niet helemaal bekend, maar daarvoor kun je hun Facebookpagina in de gaten houden.

Eindelijk weer een kleine update.We hadden wat tegenslag waardoor de openingsdatum flink verschoven is maar nu lang…

Geplaatst door Luciano Leiden op Zondag 5 mei 2019

Weet je de zaken allemaal niet zo goed te vinden? Kijk dan op het kaartje hieronder.

cultuur | video

Klopt het nog? Elke Leidenaar kent de Burcht. Dit monument siert de stad al sinds de 12e eeuw en staat pal in het midden van de stad, op de splitsing van de Oude en Nieuwe Rijn. Het werd oorspronkelijk gebouwd als verdedigingsfort. Maar wat valt er nu te doen bij de Burcht? 4 leuke dingen …

cultuur | interview

Een interview met projectleider Tanja van der Zon bij het Rijksmuseum van Oudheden over haar baan, Middeleeuwse Tuinen en haar favoriet.

| reportage

Met Hemelvaartsdag ben ik naar de familiedag van de kerk GODcentre geweest. Hier vieren ze dat Jezus naar de hemel gaat, maar ook hoe belangrijk familie is. Hemelvaartsdag is een vrije dag in Nederland, maar de meeste mensen houden zich niet bezig met waarom we vrij hebben. Kerken vieren deze dag, uitgebreid of rustig. Hemelvaart …

| reportage

‘It’s four o’clock sómewhere’ lijkt het motto te zijn van het groepje studenten dat in een kringetje rond een smerig kleuterbadje zit, nippend van een Beugel, witbiertje of een bekertje chocomel. Het is net middag en er gaat een jointje rond. Een enkeling leest een boek. Zo nu en dan werpt iemand zich in het …

cultuur | podcast

In 1981 begon Niek Broeijer zijn studententijd in Leiden. Al gauw was hij anders dan de doorsnee student. In plaats van drinken, roken en feesten stond hij elke ochtend vroeg op om te roeien op Njord, de grootste Leidse roeivereniging. Zo behaalde hij al op jonge leeftijd het Guinnes World Record op de 100 kilometer …

cultuur | interview

Veel mensen denken bij de hygiëne van studentenhuizen al snel aan halfvolle bierflesjes in de fusie (ander woord voor de woonkamer), verstrooide vuilniszakken in de gangen, en overgelopen doucheputjes. Al snel gaan van die gedachtes je nekharen overeind staan en gieren de rillingen al door je lichaam. Maar is een studentenhuis echt zo smerig als …

| interview

“Leiden heeft prachtige grachtjes. Overdag kun je lekker aan het water zitten en ‘s avonds zie je prachtige schitteringen in het water.” Welke Leienaar herkent dit nou niet? Masterstudent Biologie Auke-Florian Hiemstra houdt van Leiden en haar grachten. Op een dag wilde hij op een bootje van die grachten genieten, toen hij iets schokkends ontdekte. …

| reportage

Op zondag 19 mei vond de Leiden Marathon plaats. De hele dag werden verschillende afstanden gestart, verschillende van 5 tot 42 kilometer. Speciaal voor de jongste renners tot twaalf jaar is er de Corpus Kidsrun, van 2,1 kilometer. Het is om half twaalf al gezellig druk op het Pieterskerkplein. De kidsrun gaat pas over een …

| achtergrond

De daklozenopvang in Leiden is goed geregeld. Er zijn twee opvangen, iedereen die zich daar inschrijft krijgt een maatschappelijk werker toegewezen. Die helpt met praktische zaken als huisvesting en het zoeken van een baan. Wat overblijft is de geestelijke zorg, en hiervoor bestaat in Leiden sinds 2010 de Stichting Straatpastoraat. Pastor is sinds november 2018 …

cultuur

Is het einde van je seizoen op Netflix in zicht? Geen paniek! Er staat een compleet nieuw seizoen op je te wachten in de theaters van Leiden. Op 13 mei vindt namelijk de seizoenpresentatie plaats voor het komende theaterseizoen van 2019-2020.   Tijdens de seizoenpresentie laten de Leidse Schouwburg, de Stadsgehoorzaal en Theater Ins Blau zien …

welzijn | fotoserie

‘Ik kom hier voor mijn rust!’ is een uitspraak die je in het centrum van Leiden niet snel zal horen. Haastende fietsers en bussen in de Breestraat, volle terrassen op de Nieuwe Rijn: om echt te ontspannen zal je toch een ander plekje moeten zoeken. Zoals bijvoorbeeld De tuin van de smid: een theehuis in …

| interview

1000 euro winnen met een idee om jouw stad mooier te maken? Dit klinkt als muziek in de oren. Awesome Leiden organiseert zes keer per jaar een pitchavond waarop vijf mensen een idee mogen presenteren dat eraan bijdraagt de stad aantrekkelijker, beter en leefbaarder te maken. Ik sprak met Bastiaan Bakker, één van de organisatoren …