Artboard 1
30-05-2019 | Emma Smellink
Verdwenen uit het centrum: waar is Conceptstore Mei?

Van publicaties in de Viva tot aan Your Little Black Book, Conceptstore Mei heeft in haar drie jarig bestaan veel succes behaald. Voorheen zat de winkel in het Pieterskwartier maar in December werd een verhuizing aangekondigd. Alhoewel de deuren van het oude pand in Januari al werden gesloten is het nog steeds erg stil. Wat is er gebeurt met de succesvolle zaak?

Thuis bij Mandy, eigenaresse van Conceptstore Mei. Foto: E. Smellink

De Winkel en het Succes

Drie jaar geleden opende Mandy de deuren van haar winkel Mei. Vernoemd naar haar tante, die altijd verteld hoe ze “wou dat het één Mei was”. Openhartig verteld Mandy over het begin van de zaak: “Hiervoor had ik met mijn vriend een lunchroom in Den Haag maar we wouden graag in een kleinere stad wonen. Zo kwam ik bij Leiden en om hier de winkel te openen.” Even hebben ze getwijfeld tussen Leiden en Delft, maar omdat haar grootste doelgroep meiden is kozen ze toch voor onze stad. Openhartig vertelt Mandy over haar ambities voor de zaak: “Ik wou dat de winkel een soort paraplu zou zijn, waar ik meerder dingen aan kon ophangen.” Naast het verkopen van de schatten die ze vond tijdens haar reizen en bezoeken aan tweedehands markten in binnen- en buitenland, wou de eigenaresse ook zichzelf in de markt zetten als interieur-stylist. “Maar er ging zoveel energie zitten in de winkel, waardoor ik daar helemaal geen tijd voor had.”

Foto: E. Smellink.

Een hobbelig begin

Van buitenaf lijkt de winkel een groot succes, met veel volgers op instagram, publicaties online en in tijdschriften. Toch heeft Mandy van begin af aan veel persoonlijke tegenslagen gehad. “Het begon eigenlijk al in de eerste week, toen mijn tante overleed. Waarnaar de winkel is vernoemd.” Verteld Mandy. Wat volgt is een moeilijke periode waarin haar moeder ook gezondheidsproblemen krijgt. “Hierdoor had ik geen tijd om de winkel uit te breiden zoals ik wou. Ook moest er altijd iemand in de winkel zijn, wat de druk nog meer opvoerde.”

De Verhuizing

Ondanks het moeilijke begin, zette Mandy door en besloot ze eind 2018 de zaak te verhuizen naar het hartje centrum. “Ik vond het Pieterskwartier steeds minder fijn worden. Er kwamen steeds meer toeristen, wat niet mijn doelgroep is, dus besloten we richting de Botermarkt te gaan.” Met lunchplekjes als Roos en verscheidene vintage winkels als buren leek dit de ideale plek. Helaas net zoals bij het openen van de zaak, ging de verhuizing niet volgens plan. Contractueel gezien zaten de partijen niet op een lijn, en uiteindelijk besloot Mandy er vanaf te zien. “Ik had eigenlijk eerder moeten stoppen met de winkel, daar had ik al langer over nagedacht. Vandaar dat ik mij heel goed voel bij deze beslissing.”

Producten uit de winkel sieren nu de vloer bij Mandy thuis. Foto: E. Smellink

De toekomst: een Eigen Beauty Lijn

Ondanks de vele tegenslagen geeft Mandy niet op. “Ik ga mij nu concentreren op de site en de ambities die ik aan het begin had.” De naam voor de winkel zal binnenkort worden veranderd (hou hiervoor de instagram pagina en de site goed in de gaten!). Verder gaat Mandy zich focussen op producten van kleine indie merken. Ook kon Mandy al verklappen dat zij aan het einde van de zomer met haar eigen natuurlijke skincare lijn komt.

Alhoewel ze het heropenen van de winkel nog niet compleet uitsluit, staat Mandy volledig achter deze nieuwe richting die de winkel op gaat. “Ik ben zoveel relaxter nu. Ik kan mijn eigen dagen inplannen en heb weer tijd voor mezelf. Zoals dingen met mijn handen maken en fotografie. Het creatief bezig zijn, dat heb ik echt gemist.”

cultuur | podcast

In 1981 begon Niek Broeijer zijn studententijd in Leiden. Al gauw was hij anders dan de doorsnee student. In plaats van drinken, roken en feesten stond hij elke ochtend vroeg op om te roeien op Njord, de grootste Leidse roeivereniging. Zo behaalde hij al op jonge leeftijd het Guinnes World Record op de 100 kilometer …

cultuur | interview

Veel mensen denken bij de hygiëne van studentenhuizen al snel aan halfvolle bierflesjes in de fusie (ander woord voor de woonkamer), verstrooide vuilniszakken in de gangen, en overgelopen doucheputjes. Al snel gaan van die gedachtes je nekharen overeind staan en gieren de rillingen al door je lichaam. Maar is een studentenhuis echt zo smerig als …

cultuur | recensie

Sinds oktober vorig jaar is in het Museum Volkenkunde een tentoonstelling over Bali te bewonderen. Leiden Lokaal nam een kijkje.

cultuur | reportage

Van het kopen van planten voor interieur tot het rollen van honingkaarsen, het kan allemaal tijdens de Plantenmarkt.

cultuur | video

Klopt het nog? Elke Leidenaar kent de Burcht. Dit monument siert de stad al sinds de 12e eeuw en staat pal in het midden van de stad, op de splitsing van de Oude en Nieuwe Rijn. Het werd oorspronkelijk gebouwd als verdedigingsfort. Maar wat valt er nu te doen bij de Burcht? 4 leuke dingen …

cultuur | interview

Een interview met projectleider Tanja van der Zon bij het Rijksmuseum van Oudheden over haar baan, Middeleeuwse Tuinen en haar favoriet.

cultuur

Moeite met die laatste weken voor de zomer door te komen? Geen zorgen, Leiden heeft genoeg te doen. Hierbij enkele festivals en events uitgelicht met voor ieder wat wils!

cultuur

Is het einde van je seizoen op Netflix in zicht? Geen paniek! Er staat een compleet nieuw seizoen op je te wachten in de theaters van Leiden. Op 13 mei vindt namelijk de seizoenpresentatie plaats voor het komende theaterseizoen van 2019-2020.   Tijdens de seizoenpresentie laten de Leidse Schouwburg, de Stadsgehoorzaal en Theater Ins Blau zien …

cultuur

Leiden is de stad van ontdekkingen, maar na een ochtend ontdekken ben je natuurlijk toe aan een lekkere lunch in een unieke omgeving. Hierbij de acht must-visit plekjes!

cultuur | reportage

Een kijkje in het park Stoomtrein Katwijk Leiden, waar je een ritje kunt maken in een echte stoomtrein. Maar behalve dat doen de meer dan honderd vrijwilligers nog meer en misschien wel belangrijker werk.

cultuur | reportage

Hockey is voor kakkers, voetbal is voor het volk en darten is een cafésport. Er zijn vele vooroordelen die heersen over sporten, maar kloppen deze wel? Dat er in cafés een dartbord hangt, maakt de sport niet een cafésport. Er zijn namelijk serieuze dartverenigingen, zo ook in Leiden. Ik ging langs bij de Leidse dartvereniging …

cultuur

Bekijk waar je deze vier bijzonder sporten kunt beoefenen en leer over wat ze inhouden.