Artboard 1
31-05-2019 | Romy Pegtel
Bon bini!

Pasen, Hemelvaartsdag, Pinksteren… Het zijn dagen waar we in Nederland nog gewoon vrij voor krijgen, maar weten mensen eigenlijk wel wat er op deze dagen gevierd wordt door de christenen? Met Pasen vieren ze dat Jezus is opgestaan en Pinksteren dat de Heilige Geest over de wereld wordt verspreid. En de naam Hemelvaartsdag zegt al genoeg: de dag dat Jezus naar de hemel ging.

Afgelopen donderdag was het Hemelvaartsdag en ik was door Esther Risselada uitgenodigd om langs te komen op de familiedag van het GODcentre. Deze feestdag begon een beetje grauw en met harde windvlagen, maar eenmaal bij het GODcentre aangekomen brak de zon door en was de wind gaan liggen.

Het terrein achter het gebouw was afgezet met linten, maar je kon zo doorlopen. Er was een groot springkussen, een wildernisbaan, een basketbalveld, een voetbaltafel en een podium. Ook waren er kraampjes met lekker eten, drinken en kinderen konden zich laten schminken. De opkomst was nog  niet groot, maar het was dan ook nog maar een kwartiertje bezig. Er stond een band op te treden, die Bruno Mars liedjes zongen, maar ook gelovige liedjes.

Mensen waren vrolijk met elkaar aan het kletsen en mensen met ‘Crew’ op hun shirts liepen druk heen en weer, maar zeker niet druk genoeg om vriendelijk te glimlachen en soms een praatje te maken. Een man stelt zich aan mij voor en vertelt heel trots dat hij tweede is geworden met de ‘sterke man competitie’. Ik geef hem mijn naam en feliciteer hem.

Ik ga zitten met een kaaspasteitje en geniet van de muziek, de zon en gezelligheid om me heen. Mensen  beginnen te dansen en mee te zingen met de muziek, die de band speelt. Esther heet iedereen welkom met de woorden ‘Bon bini!’, door het Caribische thema. Er wordt niks specifieks gevierd, er wordt geen toespraak ook de ‘vaart van Jezus naar de hemel’, maar het leven wordt duidelijk gevierd. Het leven is goed en God is goed, dat is de duidelijke sfeer die er hangt.

De dag is een en al feest, wat eindigt in een gezamenlijke BBQ. Mensen hebben eigen dingen zoals pasteitjes en kokoscake meegenomen om te verkopen. Vrijwilligers lopen rond om alles vlekkeloos te laten verlopen. Ze vieren de iets religieus, maar het feest lijkt meer op een gezellig buurtfeest.

cultuur | video

Klopt het nog? Elke Leidenaar kent de Burcht. Dit monument siert de stad al sinds de 12e eeuw en staat pal in het midden van de stad, op de splitsing van de Oude en Nieuwe Rijn. Het werd oorspronkelijk gebouwd als verdedigingsfort. Maar wat valt er nu te doen bij de Burcht? 4 leuke dingen …

cultuur | interview

Een interview met projectleider Tanja van der Zon bij het Rijksmuseum van Oudheden over haar baan, Middeleeuwse Tuinen en haar favoriet.

| achtergrond

Op Steenstraat 49 staat al meer dan 100 jaar een Pannenkoekenhuis genaamd: Pannenkoekenhuysje Oudt Leyden. Dit pannenkoekenhuis heeft vele mensen ontvangen en veel veranderingen meegemaakt. Het restaurant bestaat uit twee oude rijtjeshuizen en naast het restaurant is een tweede restaurant te vinden, waar je kan komen eten als je niet zo van de pannenkoeken bent. …

| reportage

‘It’s four o’clock sómewhere’ lijkt het motto te zijn van het groepje studenten dat in een kringetje rond een smerig kleuterbadje zit, nippend van een Beugel, witbiertje of een bekertje chocomel. Het is net middag en er gaat een jointje rond. Een enkeling leest een boek. Zo nu en dan werpt iemand zich in het …

cultuur | podcast

In 1981 begon Niek Broeijer zijn studententijd in Leiden. Al gauw was hij anders dan de doorsnee student. In plaats van drinken, roken en feesten stond hij elke ochtend vroeg op om te roeien op Njord, de grootste Leidse roeivereniging. Zo behaalde hij al op jonge leeftijd het Guinnes World Record op de 100 kilometer …

cultuur | interview

Veel mensen denken bij de hygiëne van studentenhuizen al snel aan halfvolle bierflesjes in de fusie (ander woord voor de woonkamer), verstrooide vuilniszakken in de gangen, en overgelopen doucheputjes. Al snel gaan van die gedachtes je nekharen overeind staan en gieren de rillingen al door je lichaam. Maar is een studentenhuis echt zo smerig als …

| interview

“Leiden heeft prachtige grachtjes. Overdag kun je lekker aan het water zitten en ‘s avonds zie je prachtige schitteringen in het water.” Welke Leienaar herkent dit nou niet? Masterstudent Biologie Auke-Florian Hiemstra houdt van Leiden en haar grachten. Op een dag wilde hij op een bootje van die grachten genieten, toen hij iets schokkends ontdekte. …

cultuur | interview

Van publicaties in de Viva tot aan Your Little Black Book, Conceptstore Mei heeft in haar drie jarig bestaan veel succes behaald. Voorheen zat de winkel in het Pieterskwartier maar in December werd een verhuizing aangekondigd. Alhoewel de deuren van het oude pand in Januari al werden gesloten is het nog steeds erg stil. Wat is er gebeurt met de succesvolle zaak?

| reportage

Op zondag 19 mei vond de Leiden Marathon plaats. De hele dag werden verschillende afstanden gestart, verschillende van 5 tot 42 kilometer. Speciaal voor de jongste renners tot twaalf jaar is er de Corpus Kidsrun, van 2,1 kilometer. Het is om half twaalf al gezellig druk op het Pieterskerkplein. De kidsrun gaat pas over een …

| achtergrond

De daklozenopvang in Leiden is goed geregeld. Er zijn twee opvangen, iedereen die zich daar inschrijft krijgt een maatschappelijk werker toegewezen. Die helpt met praktische zaken als huisvesting en het zoeken van een baan. Wat overblijft is de geestelijke zorg, en hiervoor bestaat in Leiden sinds 2010 de Stichting Straatpastoraat. Pastor is sinds november 2018 …

cultuur

Is het einde van je seizoen op Netflix in zicht? Geen paniek! Er staat een compleet nieuw seizoen op je te wachten in de theaters van Leiden. Op 13 mei vindt namelijk de seizoenpresentatie plaats voor het komende theaterseizoen van 2019-2020.   Tijdens de seizoenpresentie laten de Leidse Schouwburg, de Stadsgehoorzaal en Theater Ins Blau zien …

cultuur

Leiden is de stad van ontdekkingen, maar na een ochtend ontdekken ben je natuurlijk toe aan een lekkere lunch in een unieke omgeving. Hierbij de acht must-visit plekjes!