Artboard 1
31-05-2019 | Sabine Wiegerink
De Duivenkooi

“Het nieuwe kloppende hart van Leiden Noord”, zo wordt het Kooiplein beschreven door initiatiefnemers van ‘Het Plein van Leiden’. De afgelopen jaren kampen bewoners en winkeliers aan het Kooiplein met een probleem: het plein zit vol met duiven. Winkeliers hebben in 2018 geprobeerd dit probleem op te lossen en de duiven te laten vangen. Dit was volgens de Partij voor de Dieren illegaal en zij deden dan ook aangifte bij de politie. Het resultaat? Een voederverbod voor duiven op het Kooiplein, en nog steeds overlast voor omwonenden.

Bewoonster Hannah van Dijk noemt het “ronduit smerig”. Ze woont nu ruim een jaar in een appartement met uitzicht op het Kooiplein, en volgens haar is de situatie niet verbeterd. “Eens per jaar maakt de gemeente de fontein schoon, maar aan het eind van de zomer ligt weer overal vogelpoep. Er komt gewoon geen einde aan.” Niet alleen de fontein krijgt het zwaar te verduren, ook de ruiten en raamkozijnen van appartementen moeten regelmatig worden opgelapt. “Wij hebben in onze raamkozijnen een duivenwering gemaakt, maar onze bovenburen niet. Als zij hun ramen wassen spoelt alle poep alsnog op ons huis.” Vertelt Van Dijk verder.


De duivenwering bij Hannah van Dijk voorkomt niet alle viezigheid in het raamkozijn. Op de achtergrond de fontein op het Kooiplein waar vele duiven te vinden zijn.

De duivenoverlast op het Kooiplein is dus nog niet opgelost. Dit komt volgens de bewoners, Hannah van Dijk en haar buren, vooral omdat het voederverbod door anderen aan de laars wordt gelapt. “Het wordt tijd dat de gemeente dit probleem eens echt gaat aanpakken. Nu gebeurt het nog heel vaak dat mensen bij de fontein zitten en de duiven gaan voeren. Ook zijn er mensen hier in de flat die hun etensresten gewoon van het balkon gooien. Best logisch dat die beesten dan continu terugkomen!”

cultuur | video

Klopt het nog? Elke Leidenaar kent de Burcht. Dit monument siert de stad al sinds de 12e eeuw en staat pal in het midden van de stad, op de splitsing van de Oude en Nieuwe Rijn. Het werd oorspronkelijk gebouwd als verdedigingsfort. Maar wat valt er nu te doen bij de Burcht? 4 leuke dingen …

cultuur | interview

Een interview met projectleider Tanja van der Zon bij het Rijksmuseum van Oudheden over haar baan, Middeleeuwse Tuinen en haar favoriet.

| reportage

Met Hemelvaartsdag ben ik naar de familiedag van de kerk GODcentre geweest. Hier vieren ze dat Jezus naar de hemel gaat, maar ook hoe belangrijk familie is. Hemelvaartsdag is een vrije dag in Nederland, maar de meeste mensen houden zich niet bezig met waarom we vrij hebben. Kerken vieren deze dag, uitgebreid of rustig. Hemelvaart …

| reportage

‘It’s four o’clock sómewhere’ lijkt het motto te zijn van het groepje studenten dat in een kringetje rond een smerig kleuterbadje zit, nippend van een Beugel, witbiertje of een bekertje chocomel. Het is net middag en er gaat een jointje rond. Een enkeling leest een boek. Zo nu en dan werpt iemand zich in het …

cultuur | podcast

In 1981 begon Niek Broeijer zijn studententijd in Leiden. Al gauw was hij anders dan de doorsnee student. In plaats van drinken, roken en feesten stond hij elke ochtend vroeg op om te roeien op Njord, de grootste Leidse roeivereniging. Zo behaalde hij al op jonge leeftijd het Guinnes World Record op de 100 kilometer …

cultuur | interview

Veel mensen denken bij de hygiëne van studentenhuizen al snel aan halfvolle bierflesjes in de fusie (ander woord voor de woonkamer), verstrooide vuilniszakken in de gangen, en overgelopen doucheputjes. Al snel gaan van die gedachtes je nekharen overeind staan en gieren de rillingen al door je lichaam. Maar is een studentenhuis echt zo smerig als …

| interview

“Leiden heeft prachtige grachtjes. Overdag kun je lekker aan het water zitten en ‘s avonds zie je prachtige schitteringen in het water.” Welke Leienaar herkent dit nou niet? Masterstudent Biologie Auke-Florian Hiemstra houdt van Leiden en haar grachten. Op een dag wilde hij op een bootje van die grachten genieten, toen hij iets schokkends ontdekte. …

| reportage

Op zondag 19 mei vond de Leiden Marathon plaats. De hele dag werden verschillende afstanden gestart, verschillende van 5 tot 42 kilometer. Speciaal voor de jongste renners tot twaalf jaar is er de Corpus Kidsrun, van 2,1 kilometer. Het is om half twaalf al gezellig druk op het Pieterskerkplein. De kidsrun gaat pas over een …

| achtergrond

De daklozenopvang in Leiden is goed geregeld. Er zijn twee opvangen, iedereen die zich daar inschrijft krijgt een maatschappelijk werker toegewezen. Die helpt met praktische zaken als huisvesting en het zoeken van een baan. Wat overblijft is de geestelijke zorg, en hiervoor bestaat in Leiden sinds 2010 de Stichting Straatpastoraat. Pastor is sinds november 2018 …

cultuur

Is het einde van je seizoen op Netflix in zicht? Geen paniek! Er staat een compleet nieuw seizoen op je te wachten in de theaters van Leiden. Op 13 mei vindt namelijk de seizoenpresentatie plaats voor het komende theaterseizoen van 2019-2020.   Tijdens de seizoenpresentie laten de Leidse Schouwburg, de Stadsgehoorzaal en Theater Ins Blau zien …

welzijn | fotoserie

‘Ik kom hier voor mijn rust!’ is een uitspraak die je in het centrum van Leiden niet snel zal horen. Haastende fietsers en bussen in de Breestraat, volle terrassen op de Nieuwe Rijn: om echt te ontspannen zal je toch een ander plekje moeten zoeken. Zoals bijvoorbeeld De tuin van de smid: een theehuis in …

| interview

1000 euro winnen met een idee om jouw stad mooier te maken? Dit klinkt als muziek in de oren. Awesome Leiden organiseert zes keer per jaar een pitchavond waarop vijf mensen een idee mogen presenteren dat eraan bijdraagt de stad aantrekkelijker, beter en leefbaarder te maken. Ik sprak met Bastiaan Bakker, één van de organisatoren …