Artboard 1
01-06-2019 | Anne Dollee
Instagram als bindmiddel tussen jongeren en de politiek in Leiden

Maanden geleden kreeg ik een melding op mijn telefoon ‘youngpoliticsleiden heeft gevraagd of hij/zij jou mag volgen.’ Ik besloot een kijkje te nemen op de pagina en wat bleek: de pagina laat het stereotype van politici als oude knarren als sneeuw voor de zon verdwijnen. Ik ging in gesprek met initiatiefnemers Melle Vink (20) en Sanne Baier (19), die mij alles vertelden over het doel en de totstandkoming van het project.

Politici hoeven niet altijd oude grijze mannen in strakke pakken te zijn, integendeel: het zijn jongeren die net als jij een baan hebben of een studie volgen, maar daarnaast ook onderdeel zijn van de gemeenteraad in Leiden. Leiden is een studentenstad gevuld met jongeren, die aan de hand van dit profiel kunnen zien wat jonge gemeenteraadsleden voor standpunten hebben.

Sanne en Melle studeren beide Marketing en Communicatie aan het ROC te Leiden. Beiden zochten naar een stage en kwamen via hun opleiding bij STAD (Stichting Talent and Dreams) Leiden terecht. “De school adviseerde mij stage te lopen bij STAD Leiden, omdat ik er niet zo van houd om in formele sferen te werken”, vertelt Sanne. “Bij STAD Leiden krijg ik de vrijheid om te werken met een jonge doelgroep, en dat bevalt me erg goed.” STAD Leiden is een projectbureau, dat jongeren helpt bij het begeleiden en het realiseren van zelfbedachte projecten of evenementen.

Melle legt uit hoe Young Politics is ontstaan: “Per maand heeft STAD Leiden een maatschappelijk thema dat de stagiaires onder de aandacht brengen, en in de maand januari was dit de nieuwe democratie.” Best een lastig thema volgens Sanne, want hoe laat je politiek op een leuke manier leven onder de jongeren? Ze kozen voor het social media platform Instagram, “omdat jongeren nu eenmaal veel tijd besteden aan social media.” “Dus toen dachten we, laten we een instagramaccount opzetten dat door en voor jongeren is gemaakt”, vertellen Sanne en Melle enthousiast. Hierbij gebruiken ze geen zware en saaie verhalen, maar kiezen ze voor spelletjes of quizzen met als doel jongeren te betrekken bij de politiek.

Met deze spelletjes, quizzen en leuke content proberen de initiatiefnemers jongeren naar de pagina te trekken. “Ook kaarten we kwesties aan die jongeren aangaan, zoals de huisvesting in Leiden of het vroeg sluiten van de deuren van kroegen.” Dit zijn de onderwerpen die jongeren belangrijk vinden in hun leven. Daarnaast kiezen de oprichters bewust voor interviews met en berichten over jonge raadsleden. Sanne: “We wilden laten zien dat raadsleden ook jongeren kunnen zijn zoals jij en ik.” Ze proberen op een passende manier content te maken van de thema’s die betrekking hebben op de doelgroep. Hierdoor hopen Melle en Sanne dat jongeren zich meer bewust zijn van hun rol binnen de politiek.

De komende tijd zullen de stagiaires zich richten op andere thema’s binnen STAD Leiden, waardoor zij het project over zullen dragen aan het Vlietland College in Leiden. De middelbare school zal Young Politics overnemen in hun lesprogramma. “Jongeren kunnen natuurlijk pas stemmen als ze achttien zijn, maar de pagina is een manier om hen voorbereid te laten zijn als ze mogen stemmen.” Nu het einde van de stageperiode nadert, kijken de oprichters positief terug op hun project: “Het was super tof om te zien dat politici zo interactief bezig waren met ons project”, zegt Sanne, waarop Melle toevoegt: “Het siert de gemeenteraadsleden dat ze zo toegankelijk zijn.”

Nu de stempas van de Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen al op de mat ligt, eindigt het gesprek met oprichters van Young Politics met een boodschap aan alle jongeren in Leiden: “Maak de stemwijzer, lees je goed in en ga vooral stemmen!”

cultuur | video

Klopt het nog? Elke Leidenaar kent de Burcht. Dit monument siert de stad al sinds de 12e eeuw en staat pal in het midden van de stad, op de splitsing van de Oude en Nieuwe Rijn. Het werd oorspronkelijk gebouwd als verdedigingsfort. Maar wat valt er nu te doen bij de Burcht? 4 leuke dingen …

cultuur | interview

Een interview met projectleider Tanja van der Zon bij het Rijksmuseum van Oudheden over haar baan, Middeleeuwse Tuinen en haar favoriet.

| reportage

Met Hemelvaartsdag ben ik naar de familiedag van de kerk GODcentre geweest. Hier vieren ze dat Jezus naar de hemel gaat, maar ook hoe belangrijk familie is. Hemelvaartsdag is een vrije dag in Nederland, maar de meeste mensen houden zich niet bezig met waarom we vrij hebben. Kerken vieren deze dag, uitgebreid of rustig. Hemelvaart …

| reportage

‘It’s four o’clock sómewhere’ lijkt het motto te zijn van het groepje studenten dat in een kringetje rond een smerig kleuterbadje zit, nippend van een Beugel, witbiertje of een bekertje chocomel. Het is net middag en er gaat een jointje rond. Een enkeling leest een boek. Zo nu en dan werpt iemand zich in het …

cultuur | podcast

In 1981 begon Niek Broeijer zijn studententijd in Leiden. Al gauw was hij anders dan de doorsnee student. In plaats van drinken, roken en feesten stond hij elke ochtend vroeg op om te roeien op Njord, de grootste Leidse roeivereniging. Zo behaalde hij al op jonge leeftijd het Guinnes World Record op de 100 kilometer …

cultuur | interview

Veel mensen denken bij de hygiëne van studentenhuizen al snel aan halfvolle bierflesjes in de fusie (ander woord voor de woonkamer), verstrooide vuilniszakken in de gangen, en overgelopen doucheputjes. Al snel gaan van die gedachtes je nekharen overeind staan en gieren de rillingen al door je lichaam. Maar is een studentenhuis echt zo smerig als …

| interview

“Leiden heeft prachtige grachtjes. Overdag kun je lekker aan het water zitten en ‘s avonds zie je prachtige schitteringen in het water.” Welke Leienaar herkent dit nou niet? Masterstudent Biologie Auke-Florian Hiemstra houdt van Leiden en haar grachten. Op een dag wilde hij op een bootje van die grachten genieten, toen hij iets schokkends ontdekte. …

| reportage

Op zondag 19 mei vond de Leiden Marathon plaats. De hele dag werden verschillende afstanden gestart, verschillende van 5 tot 42 kilometer. Speciaal voor de jongste renners tot twaalf jaar is er de Corpus Kidsrun, van 2,1 kilometer. Het is om half twaalf al gezellig druk op het Pieterskerkplein. De kidsrun gaat pas over een …

| achtergrond

De daklozenopvang in Leiden is goed geregeld. Er zijn twee opvangen, iedereen die zich daar inschrijft krijgt een maatschappelijk werker toegewezen. Die helpt met praktische zaken als huisvesting en het zoeken van een baan. Wat overblijft is de geestelijke zorg, en hiervoor bestaat in Leiden sinds 2010 de Stichting Straatpastoraat. Pastor is sinds november 2018 …

cultuur

Is het einde van je seizoen op Netflix in zicht? Geen paniek! Er staat een compleet nieuw seizoen op je te wachten in de theaters van Leiden. Op 13 mei vindt namelijk de seizoenpresentatie plaats voor het komende theaterseizoen van 2019-2020.   Tijdens de seizoenpresentie laten de Leidse Schouwburg, de Stadsgehoorzaal en Theater Ins Blau zien …

welzijn | fotoserie

‘Ik kom hier voor mijn rust!’ is een uitspraak die je in het centrum van Leiden niet snel zal horen. Haastende fietsers en bussen in de Breestraat, volle terrassen op de Nieuwe Rijn: om echt te ontspannen zal je toch een ander plekje moeten zoeken. Zoals bijvoorbeeld De tuin van de smid: een theehuis in …

| interview

1000 euro winnen met een idee om jouw stad mooier te maken? Dit klinkt als muziek in de oren. Awesome Leiden organiseert zes keer per jaar een pitchavond waarop vijf mensen een idee mogen presenteren dat eraan bijdraagt de stad aantrekkelijker, beter en leefbaarder te maken. Ik sprak met Bastiaan Bakker, één van de organisatoren …