Artboard 1
01-06-2019 | Helia Vons & Emma Zijtregtop
Knippen om te verbinden

Eens in de zoveel tijd is het weer eens zover: een bezoek aan de kapper staat voor de deur! Naast het feit dat kappers ervoor zorgen dat iedereen er goed en verzorgd uit ziet, bieden ze ook vaak een luisterend oor. Door de intieme zetting wordt al gauw de toon gezet voor een diepgaand gesprek waarin meer wordt besproken dan de alledaagse gang van zaken. Platform Sámenwerken Leiden wil deze diepgang stimuleren en is daarom in de week van 20 mei met het initiatief Knippen om te verbinden gestart.

Verschillende kappers in Leiden zetten zich middels Knippen om te verbinden in om maatschappelijke aandacht te vragen voor arbeidsparticipatie van mensen met een achtergrond in de Geestelijke Gezondheidszorg. Gemiddeld genomen krijgt één op de vier mensen in zijn of haar leven te maken met een psychische aandoening. Mensen die hierdoor langere tijd afhankelijk zijn van zorg behoren meestal tot de meest kwetsbare groep in onze samenleving. Juist omdat ze zo kwetsbaar zijn is het van belang om deze mensen te ondersteunen in hun terugkeer naar het normale leven. Arbeidsparticipatie speelt hierin een centrale rol en Knippen om te verbinden wil dit bespreekbaar maken.

In verschillende kapperszaken liggen flyers en wordt gebruik gemaakt van kapmantels met steekwoorden die uitnodigen tot een dialoog en kunnen leiden tot een prettig en constructief gesprek.

De deelnemende kappers zijn:

  • De kapperszaak van… Rob – Wassenaarseweg 501
  • Hairulez – Herenstraat 85
  • Kapsalon Inge – Langebrug 30
  • Kapsalon Mariska – Snippenhoek 6
  • Kniplokaal – Kort Rapenburg 11A
  • Yasmine’s hairshop – Rooseveltstraat 2R
cultuur | video

Klopt het nog? Elke Leidenaar kent de Burcht. Dit monument siert de stad al sinds de 12e eeuw en staat pal in het midden van de stad, op de splitsing van de Oude en Nieuwe Rijn. Het werd oorspronkelijk gebouwd als verdedigingsfort. Maar wat valt er nu te doen bij de Burcht? 4 leuke dingen …

cultuur | interview

Een interview met projectleider Tanja van der Zon bij het Rijksmuseum van Oudheden over haar baan, Middeleeuwse Tuinen en haar favoriet.

| reportage

Met Hemelvaartsdag ben ik naar de familiedag van de kerk GODcentre geweest. Hier vieren ze dat Jezus naar de hemel gaat, maar ook hoe belangrijk familie is. Hemelvaartsdag is een vrije dag in Nederland, maar de meeste mensen houden zich niet bezig met waarom we vrij hebben. Kerken vieren deze dag, uitgebreid of rustig. Hemelvaart …

| reportage

‘It’s four o’clock sómewhere’ lijkt het motto te zijn van het groepje studenten dat in een kringetje rond een smerig kleuterbadje zit, nippend van een Beugel, witbiertje of een bekertje chocomel. Het is net middag en er gaat een jointje rond. Een enkeling leest een boek. Zo nu en dan werpt iemand zich in het …

cultuur | podcast

In 1981 begon Niek Broeijer zijn studententijd in Leiden. Al gauw was hij anders dan de doorsnee student. In plaats van drinken, roken en feesten stond hij elke ochtend vroeg op om te roeien op Njord, de grootste Leidse roeivereniging. Zo behaalde hij al op jonge leeftijd het Guinnes World Record op de 100 kilometer …

cultuur | interview

Veel mensen denken bij de hygiëne van studentenhuizen al snel aan halfvolle bierflesjes in de fusie (ander woord voor de woonkamer), verstrooide vuilniszakken in de gangen, en overgelopen doucheputjes. Al snel gaan van die gedachtes je nekharen overeind staan en gieren de rillingen al door je lichaam. Maar is een studentenhuis echt zo smerig als …

| interview

“Leiden heeft prachtige grachtjes. Overdag kun je lekker aan het water zitten en ‘s avonds zie je prachtige schitteringen in het water.” Welke Leienaar herkent dit nou niet? Masterstudent Biologie Auke-Florian Hiemstra houdt van Leiden en haar grachten. Op een dag wilde hij op een bootje van die grachten genieten, toen hij iets schokkends ontdekte. …

| reportage

Op zondag 19 mei vond de Leiden Marathon plaats. De hele dag werden verschillende afstanden gestart, verschillende van 5 tot 42 kilometer. Speciaal voor de jongste renners tot twaalf jaar is er de Corpus Kidsrun, van 2,1 kilometer. Het is om half twaalf al gezellig druk op het Pieterskerkplein. De kidsrun gaat pas over een …

| achtergrond

De daklozenopvang in Leiden is goed geregeld. Er zijn twee opvangen, iedereen die zich daar inschrijft krijgt een maatschappelijk werker toegewezen. Die helpt met praktische zaken als huisvesting en het zoeken van een baan. Wat overblijft is de geestelijke zorg, en hiervoor bestaat in Leiden sinds 2010 de Stichting Straatpastoraat. Pastor is sinds november 2018 …

cultuur

Is het einde van je seizoen op Netflix in zicht? Geen paniek! Er staat een compleet nieuw seizoen op je te wachten in de theaters van Leiden. Op 13 mei vindt namelijk de seizoenpresentatie plaats voor het komende theaterseizoen van 2019-2020.   Tijdens de seizoenpresentie laten de Leidse Schouwburg, de Stadsgehoorzaal en Theater Ins Blau zien …

welzijn | fotoserie

‘Ik kom hier voor mijn rust!’ is een uitspraak die je in het centrum van Leiden niet snel zal horen. Haastende fietsers en bussen in de Breestraat, volle terrassen op de Nieuwe Rijn: om echt te ontspannen zal je toch een ander plekje moeten zoeken. Zoals bijvoorbeeld De tuin van de smid: een theehuis in …

| interview

1000 euro winnen met een idee om jouw stad mooier te maken? Dit klinkt als muziek in de oren. Awesome Leiden organiseert zes keer per jaar een pitchavond waarop vijf mensen een idee mogen presenteren dat eraan bijdraagt de stad aantrekkelijker, beter en leefbaarder te maken. Ik sprak met Bastiaan Bakker, één van de organisatoren …