Artboard 1
01-06-2019 | Jildau Cuperus
Van studentenkamer naar koopwoning: op huizenjacht in Leiden

Leiden is een kleine stad. Dat maakt het charmant, maar het creëert ook een strijd onder woningzoekenden. Dat weet communicatiestudent Alex Ram (24) maar al te goed. Hij is nu ruim twee maanden op zoek naar een woning in de Sleutelstad. “Soms word ik midden in de nacht wakker van een Funda-melding.”

Het koffiezetapparaat zoemt luid als de bonen gemaald worden. Alex pakt zijn favoriete mok en drukt op de knop. Eén grote koffie. Hij laat zich onderuitzakken in zijn IKEA-loungestoel. Er zit een gat in de bekleding, “maar hij zit nog lekker”. Alex opent zijn laptop en neemt een slok koffie. Even op Funda kijken. Misschien staat er iets nieuws op.

Misschien staat er iets nieuws op Funda.

Na zes bezichtigingen en drie biedingen, zijn Alex en zijn 21-jarige vriendin nog steeds op zoek naar een nieuwe woonplek. “De huizenmarkt is ontzettend klein in Leiden. Vooral als je iets zoekt in een lage prijsklasse. Binnen de singels is het met ons budget eigenlijk niet te doen.” En daar blijft Alex natuurlijk wel het liefste wonen. “Vanuit mijn kamer kan ik de Pieterskerk zien en horen. Ik woon naast het Rapenburg, wat ik de mooiste straat van Nederland vind,” zegt hij met een lach. Dus waarom zoeken naar iets anders?

Midden in de nacht een biertje drinken

De gemeenschappelijke keuken na een gezellige huisavond.

“Ik woon nu in een studentenhuis met 20 anderen. Er is altijd wel iemand thuis, en dat is gezellig. Er is ook altijd wel een reden voor een feestje. Maar nu hoef ik dat niet meer elke dag. Veel oudere huisgenoten vertrekken en daar komen 17- en 18-jarigen voor in de plaats. In zo’n huis word je op maandagnacht uit je bed getrokken om een biertje te drinken. Als ik afstudeer en daarna een baan ga zoeken, heb ik daar geen zin meer in.”

Alex op de brandtrap naast zijn kamer. “Vanaf hier kan ik de Pieterskerk zien.”

Alex kijkt met plezier terug op de tijd dat hij in het studentenhuis kwam wonen, wat nu ruim twee jaar geleden is. “Hier heb ik mijn vriendin leren kennen. Wij kwamen hier ongeveer tegelijkertijd wonen, en sindsdien zijn we samen. Nu zijn we samen op zoek naar iets nieuws.”

Open riool

Tot nu toe heeft het studerende stel nog geen geluk gehad. “Onze allereerste bezichtiging was echt een ramp, maar toen we weer buiten stonden moesten we gewoon lachen,” vertelt Alex. “Zodra we binnenkwamen roken we zo’n sterke geur… Alsof we in een open riool stonden. De woonkamer was zo scheef dat ik aan de ene kant van de kamer niet eens meer rechtop kon staan. Mijn vriendin had hoge hakken aan en zakte door een rotte plek in het balkon.”

Na dit slechte begin heeft Alex ook een aantal mooie huizen gezien. “Vorige week hebben we flink overboden op een huis wat ik geweldig vond. Het was eigenlijk perfect voor ons. Aan de singel, een extra slaapkamer… We hadden er echt een goed gevoel over. Dan doet het wel pijn om een mail te krijgen die begint met “Helaas…”

Alex heeft nu drie keer zonder succes een bod gedaan.

Zoekgebied

“Na deze teleurstelling hebben we besloten om naar andere soorten woningen te kijken, bijvoorbeeld in appartementencomplexen. Dan wonen we niet binnen de singels, maar hebben we wel meer ruimte.”

“Ik denk dat ik inmiddels elke relevante woning op Funda wel ken. Ik krijg ook meldingen binnen als er in Leiden iets nieuws in de verkoop komt. Soms word ik midden in de nacht wakker van een melding.”

Na een teleurstellend bericht gaat de zoektocht weer door.

Alex heeft ook besloten om zijn zoekgebied te vergroten naar andere plaatsen, zoals Haarlem of Lisse. “Haarlem vind ik een prachtige stad en het ligt dichtbij Amsterdam, wat in de toekomst handig is met werk. Lisse is het dorp waar ik vandaan kom en nog steeds veel vrienden heb wonen. Het ligt vlakbij Leiden, dus dat is een goede optie.” Daar voegt hij lachend aan toe: “Maar het ligt er aan of mijn vriendin dichter bij haar schoonouders wil wonen.”

cultuur | video

Klopt het nog? Elke Leidenaar kent de Burcht. Dit monument siert de stad al sinds de 12e eeuw en staat pal in het midden van de stad, op de splitsing van de Oude en Nieuwe Rijn. Het werd oorspronkelijk gebouwd als verdedigingsfort. Maar wat valt er nu te doen bij de Burcht? 4 leuke dingen …

cultuur | interview

Een interview met projectleider Tanja van der Zon bij het Rijksmuseum van Oudheden over haar baan, Middeleeuwse Tuinen en haar favoriet.

| reportage

Met Hemelvaartsdag ben ik naar de familiedag van de kerk GODcentre geweest. Hier vieren ze dat Jezus naar de hemel gaat, maar ook hoe belangrijk familie is. Hemelvaartsdag is een vrije dag in Nederland, maar de meeste mensen houden zich niet bezig met waarom we vrij hebben. Kerken vieren deze dag, uitgebreid of rustig. Hemelvaart …

| reportage

‘It’s four o’clock sómewhere’ lijkt het motto te zijn van het groepje studenten dat in een kringetje rond een smerig kleuterbadje zit, nippend van een Beugel, witbiertje of een bekertje chocomel. Het is net middag en er gaat een jointje rond. Een enkeling leest een boek. Zo nu en dan werpt iemand zich in het …

cultuur | podcast

In 1981 begon Niek Broeijer zijn studententijd in Leiden. Al gauw was hij anders dan de doorsnee student. In plaats van drinken, roken en feesten stond hij elke ochtend vroeg op om te roeien op Njord, de grootste Leidse roeivereniging. Zo behaalde hij al op jonge leeftijd het Guinnes World Record op de 100 kilometer …

cultuur | interview

Veel mensen denken bij de hygiëne van studentenhuizen al snel aan halfvolle bierflesjes in de fusie (ander woord voor de woonkamer), verstrooide vuilniszakken in de gangen, en overgelopen doucheputjes. Al snel gaan van die gedachtes je nekharen overeind staan en gieren de rillingen al door je lichaam. Maar is een studentenhuis echt zo smerig als …

| interview

“Leiden heeft prachtige grachtjes. Overdag kun je lekker aan het water zitten en ‘s avonds zie je prachtige schitteringen in het water.” Welke Leienaar herkent dit nou niet? Masterstudent Biologie Auke-Florian Hiemstra houdt van Leiden en haar grachten. Op een dag wilde hij op een bootje van die grachten genieten, toen hij iets schokkends ontdekte. …

| reportage

Op zondag 19 mei vond de Leiden Marathon plaats. De hele dag werden verschillende afstanden gestart, verschillende van 5 tot 42 kilometer. Speciaal voor de jongste renners tot twaalf jaar is er de Corpus Kidsrun, van 2,1 kilometer. Het is om half twaalf al gezellig druk op het Pieterskerkplein. De kidsrun gaat pas over een …

| achtergrond

De daklozenopvang in Leiden is goed geregeld. Er zijn twee opvangen, iedereen die zich daar inschrijft krijgt een maatschappelijk werker toegewezen. Die helpt met praktische zaken als huisvesting en het zoeken van een baan. Wat overblijft is de geestelijke zorg, en hiervoor bestaat in Leiden sinds 2010 de Stichting Straatpastoraat. Pastor is sinds november 2018 …

cultuur

Is het einde van je seizoen op Netflix in zicht? Geen paniek! Er staat een compleet nieuw seizoen op je te wachten in de theaters van Leiden. Op 13 mei vindt namelijk de seizoenpresentatie plaats voor het komende theaterseizoen van 2019-2020.   Tijdens de seizoenpresentie laten de Leidse Schouwburg, de Stadsgehoorzaal en Theater Ins Blau zien …

welzijn | fotoserie

‘Ik kom hier voor mijn rust!’ is een uitspraak die je in het centrum van Leiden niet snel zal horen. Haastende fietsers en bussen in de Breestraat, volle terrassen op de Nieuwe Rijn: om echt te ontspannen zal je toch een ander plekje moeten zoeken. Zoals bijvoorbeeld De tuin van de smid: een theehuis in …

| interview

1000 euro winnen met een idee om jouw stad mooier te maken? Dit klinkt als muziek in de oren. Awesome Leiden organiseert zes keer per jaar een pitchavond waarop vijf mensen een idee mogen presenteren dat eraan bijdraagt de stad aantrekkelijker, beter en leefbaarder te maken. Ik sprak met Bastiaan Bakker, één van de organisatoren …