Artboard 1
02-06-2019 | Else van der Steeg
Tijd over deze zomer? Besteed een middagje met een oudere

Samen een ijsje eten, een wandeling maken of gewoon de boodschappen doen. Het lijkt zo iets kleins, maar kan veel impact hebben in het leven van ouderen. Leyden Academy organiseert dit jaar weer zomervisites, waarbij jongeren tussen de 16 en 25 samen met ouderen een activiteit ondernemen.

Een wandeling in het park lijkt iets kleins, maar wordt ontzettend gewaardeerd. CC BY-NC 2.0

Het doel van de visites is meer jongeren te stimuleren een baan in de zorg te zoeken. Veel jongeren die zich aanmelden zijn al van plan in de zorg te gaan werken, wordt uitgelegd op de site van Leyden Academy. Voor hen is het een mogelijkheid om vast wat praktijkervaring op te doen. De visites zijn echter niet exclusief voor jongeren met een gerelateerde opleiding: iedereen kan zich aanmelden.

Een ander belangrijk doel van de visites is het tegengaan van eenzaamheid onder ouderen. Uit vierjaarlijks onderzoek van het CBS uit 2016 blijkt dat van de 65+’ers bijna vijftig procent gevoelens van eenzaamheid ervaart. Bij 85+’ers is dit ruim zestig procent.

Meer dan de helft van de ouderen in Nederland ervaart gevoelens van eenzaamheid.
CC0 1.0

Om te kijken of zomervisite de gewenste effecten behaalt is in 2018 een onderzoek uitgevoerd door organisators Leyden Academy en het Jo Visser fonds. Hierbij werd onder meer gekeken of de zomervisite inderdaad stimuleerde tot het volgen van een opleiding in de zorg. “Het onderzoek is op kleine schaal uitgevoerd”, vertelt Yvonne Schinkel-Koemans, coördinator van de zomervisites. “De resultaten waren positief: zomervisite werkt inspirerend voor jongeren.”

Niet alleen jongeren zijn enthousiast over de zomervisites. Schinkel-Koemans: “We krijgen ook van de ouderen en zorgorganisaties positieve reacties.”

Aan het project werken meerdere zorginstellingen in en om Leiden mee: Roomburgh in Leiden, Topaz in Leiden en Voorschoten, Activite in Sassenheim, Roelofarendsveen en Nieuwveen, DSV-verzorgd leven in Rijnsburg en Katwijk, Groot Hoogwaak in Noordwijk en ZonnehuisGroep in Vlaardingen.

Er zijn nog plekken vrij voor zomervisite 2019. Opgeven kan via https://www.leydenacademy.nl/zomervisite/

Samen naar buiten tijdens een eerdere editie van zomervisite. Eigen foto
cultuur | video

Klopt het nog? Elke Leidenaar kent de Burcht. Dit monument siert de stad al sinds de 12e eeuw en staat pal in het midden van de stad, op de splitsing van de Oude en Nieuwe Rijn. Het werd oorspronkelijk gebouwd als verdedigingsfort. Maar wat valt er nu te doen bij de Burcht? 4 leuke dingen …

cultuur | interview

Een interview met projectleider Tanja van der Zon bij het Rijksmuseum van Oudheden over haar baan, Middeleeuwse Tuinen en haar favoriet.

| reportage

Met Hemelvaartsdag ben ik naar de familiedag van de kerk GODcentre geweest. Hier vieren ze dat Jezus naar de hemel gaat, maar ook hoe belangrijk familie is. Hemelvaartsdag is een vrije dag in Nederland, maar de meeste mensen houden zich niet bezig met waarom we vrij hebben. Kerken vieren deze dag, uitgebreid of rustig. Hemelvaart …

| reportage

‘It’s four o’clock sómewhere’ lijkt het motto te zijn van het groepje studenten dat in een kringetje rond een smerig kleuterbadje zit, nippend van een Beugel, witbiertje of een bekertje chocomel. Het is net middag en er gaat een jointje rond. Een enkeling leest een boek. Zo nu en dan werpt iemand zich in het …

cultuur | podcast

In 1981 begon Niek Broeijer zijn studententijd in Leiden. Al gauw was hij anders dan de doorsnee student. In plaats van drinken, roken en feesten stond hij elke ochtend vroeg op om te roeien op Njord, de grootste Leidse roeivereniging. Zo behaalde hij al op jonge leeftijd het Guinnes World Record op de 100 kilometer …

cultuur | interview

Veel mensen denken bij de hygiëne van studentenhuizen al snel aan halfvolle bierflesjes in de fusie (ander woord voor de woonkamer), verstrooide vuilniszakken in de gangen, en overgelopen doucheputjes. Al snel gaan van die gedachtes je nekharen overeind staan en gieren de rillingen al door je lichaam. Maar is een studentenhuis echt zo smerig als …

| interview

“Leiden heeft prachtige grachtjes. Overdag kun je lekker aan het water zitten en ‘s avonds zie je prachtige schitteringen in het water.” Welke Leienaar herkent dit nou niet? Masterstudent Biologie Auke-Florian Hiemstra houdt van Leiden en haar grachten. Op een dag wilde hij op een bootje van die grachten genieten, toen hij iets schokkends ontdekte. …

| reportage

Op zondag 19 mei vond de Leiden Marathon plaats. De hele dag werden verschillende afstanden gestart, verschillende van 5 tot 42 kilometer. Speciaal voor de jongste renners tot twaalf jaar is er de Corpus Kidsrun, van 2,1 kilometer. Het is om half twaalf al gezellig druk op het Pieterskerkplein. De kidsrun gaat pas over een …

| achtergrond

De daklozenopvang in Leiden is goed geregeld. Er zijn twee opvangen, iedereen die zich daar inschrijft krijgt een maatschappelijk werker toegewezen. Die helpt met praktische zaken als huisvesting en het zoeken van een baan. Wat overblijft is de geestelijke zorg, en hiervoor bestaat in Leiden sinds 2010 de Stichting Straatpastoraat. Pastor is sinds november 2018 …

cultuur

Is het einde van je seizoen op Netflix in zicht? Geen paniek! Er staat een compleet nieuw seizoen op je te wachten in de theaters van Leiden. Op 13 mei vindt namelijk de seizoenpresentatie plaats voor het komende theaterseizoen van 2019-2020.   Tijdens de seizoenpresentie laten de Leidse Schouwburg, de Stadsgehoorzaal en Theater Ins Blau zien …

welzijn | fotoserie

‘Ik kom hier voor mijn rust!’ is een uitspraak die je in het centrum van Leiden niet snel zal horen. Haastende fietsers en bussen in de Breestraat, volle terrassen op de Nieuwe Rijn: om echt te ontspannen zal je toch een ander plekje moeten zoeken. Zoals bijvoorbeeld De tuin van de smid: een theehuis in …

| interview

1000 euro winnen met een idee om jouw stad mooier te maken? Dit klinkt als muziek in de oren. Awesome Leiden organiseert zes keer per jaar een pitchavond waarop vijf mensen een idee mogen presenteren dat eraan bijdraagt de stad aantrekkelijker, beter en leefbaarder te maken. Ik sprak met Bastiaan Bakker, één van de organisatoren …