Artboard 1
02-06-2019 | Maartje Broeijer & Lily Roell
Verstrooide vuilniszakken en overgelopen doucheputjes, het leven van schoonmaakster Yasmin

Veel mensen denken bij de hygiëne van studentenhuizen al snel aan halfvolle bierflesjes in de fusie (ander woord voor de woonkamer), verstrooide vuilniszakken in de gangen, en overgelopen doucheputjes. Al snel gaan van die gedachtes je nekharen overeind staan en gieren de rillingen al door je lichaam. Maar is een studentenhuis echt zo smerig als het stereotype beeld dat wordt gegeven? Vandaag interviewen wij schoonmaakster Yasmin (37) en lopen we een dagje met haar mee. Door persoonlijke veiligheidsredenen besloot Yasmin niet met haar gezicht op de foto te gaan, maar gelukkig wilde ze wel met ons haar ervaring als schoonmaakster delen.

Hoe lang werk jij al als schoonmaakster?
Ik ben het begonnen als bijbaantje bij mijn buren in Leiderdorp. Het begon een beetje als een geintje, mijn ouders vonden mij altijd heel secuur als het ging om de afwas waardoor ze zeiden dat ik hier mijn geld mee kon verdienen. Toen deed ik voor het eerst briefjes in de brievenbussen van de buurt en al snel ging het balletje rollen en binnen een paar weken had ik al halve straten als vaste adressen.

In wat voor soort huizen werk je dan vooral?
Ik was begonnen in buurthuizen, waar jonge gezinnen woonden met veel kleine kinderen. Ik merkte al gauw dat ik het gezelliger vond om in mijn werkpauzes, de huisbewoners te leren kennen. Daarom ben ik toen rond mijn 20e op zoek gegaan naar studentenhuizen om schoon te maken. Mijn eerste huis was op het Rapenburg. Het was een gemengd jongens- meisjeshuis en het beviel me ten zeerste. De huisgenoten die ik in de wandelgangen tegen kwam tijdens het werken, maakten altijd een praatje met me. Vanaf toen besloot ik de familiehuizen op stop te zetten en in het circuitje van Leidse studentenhuizen binnen te rollen. Op dit moment werk ik nog wel bij de buren in Leiderdorp, je eerste klanten laat je niet zo makkelijk gaan, maar verder eigenlijk alleen nog maar studentenhuizen.

Yasmin maakt het fornuis schoon

Hoe ben je bij dit soort huizen terechtgekomen?
Mond op mondreclame. Ik heb veel geluk gehad. Mijn buurvrouw in Leiderdorp had een zoon die in Groningen ging studeren. Een vriend van hem ging naar Leiden en hij was degene van dat huis op het Rapenburg. Ik ben toen gelijk met hem begonnen en hij heeft mij eigenlijk doorgestuurd naar andere huizen. Vaak zoeken studentenhuizen na een huisfeestje een schoonmaakster om de boel weer op te ruimen. Dan kom ik bij die huizen terecht, en als ik dat dan goed doe, dan kan het zijn dat die huizen mij dan voor regelmatige shifts willen hebben.

Yasmin maakt de eettafel schoon

Dus je maakt per huis verschillende soort werkuren?
Jazeker, zoals ik zei, bij het ene huis kom ik alleen na een huisfeestje. Op dit moment zijn er zeven huizen waar ik elke week kom. Dan doe ik er het liefst twee op 1 dag waardoor ik ook nog volle dagen vrij heb om tijd voor mezelf te hebben. Ik ben gemiddeld zo een vijf uur per huis bezig. Huisfeestjes zijn meestal op vrijdag of zaterdag, waardoor ik soms een heel weekend aan het schoonmaken ben.              

“Als ik erachter kom dat er nog iemand in bed ligt tijdens de koffie, storm ik de kamer binnen en maak ik ze wakker met een glas water.”

Yasmin ruimt het extra keukentje op

Heb jij als schoonmaakster nog bepaalde regels of voorwaarden voor de huizen waaraan ze moeten voldoen?
Ja, haha. Het is eigenlijk best veeleisend, maar omdat ik het zó gezellig vind om de huizen te leren kennen, wil ik bij elk huis minimaal een halfuur ‘huiskoffie.’ Dan moeten alle huisgenoten met mij samenzitten en koffie drinken. Als er dan logeetjes zijn blijven slapen, moeten ze ook aan tafel zitten. Zo leer ik wie er met wie bezig zijn en ben ik eerste ooggetuige van nieuw ontstaande relaties. Dat vind ik echt genieten! Als ik er dan achter kom dat er nog logeetjes in bed liggen, storm ik de kamer binnen en maak ik ze wakker met een glas water. Dat klinkt heel streng, maar meestal vinden de huisgenoten dat juist grappig.

Klinkt als wilde ervaringen die je meemaakt. Wat is onder de studenten het gekste wat je hebt meegemaakt?
Ik ga dit geheel anoniem houden, maar ik heb weleens gehad dat er bij de huiskoffie van het ene huis een vast logeetje was, die de dag erna logeetje was bij een ander huis. Het was erg ongemakkelijk, want ik had door dat deze jongen erg geliefd was bij een meisje in het eerste  huis en niemand, behalve ik, wist ervan af dat hij ondertussen ook  bij iemand anders had gelogeerd.  Toen die jongen de tweede ochtend aan tafel schoof, was hij knalrood en durfde hij geen woord te zeggen. Ik moest er eigenlijk wel om grinniken.

Yasmin maakt de douche schoon

En qua hygiëne?
Dit komt voor velen, en dan heb ik het vaak over vrouwen, als een grote schrok maar ik heb ervaren dat vrouwen zo veel smeriger zijn dan mannen! Vrouwen hebben gewoon zo veel spullen in hun huizen, waardoor het echt een ongekende rommel kan worden. Eén keer wilde ik een overvolle krat met verkleedspullen van de kast verplaatsen, toen trof ik onder het krat eerst nog twee verloren hockeysticks, stringetjes en een lading aan halflege nagellakpotjes. Toen ik dat dan op huiskoffie aankondigde, wist ook niemand meer van wie die spullen überhaupt waren. Maar dat was niet alles… In de krat zelf lag een heel zielig verschrompeld lijkje van een muis! Voor de meiden was dit een enorme opluchting, want het verklaarde de rottige geur die al weken in de gangen heerste. Ik keek mijn ogen uit.

“YUMMIE: de alcohol- en rooklucht van het feest de avond ervoor in combinatie met een afgrijselijke poeplucht.”

Yasmin ruimt de fusie op (fusie is studententaal voor woonkamer)

Wat vind je leuker, mannenhuizen of vrouwen?
Beide echt geweldig! Vooral met de huiskoffies komen er met beide geslachten veel hilarische gesprekken boven water. Maar qua hygiëne kunnen mannen een partijtje stinken, zeg! Zeker als ik in de ochtend een schoonmaakshift heb, dan ruik je de alcohol- en rooklucht van het feest de avond ervoor en vaak in combinatie met een afgrijselijke poeplucht- YUMMIE!. Ter vergelijking kan ik zeggen dat meisjes echt bloemetjes poepen.

Ben je van plan om dit nog lang te doen?
Jazeker. Ik zit al 21 jaar in het schoonmaakwereldje en wat mij betreft mag dit nog jaren doorgaan zo. Wie weet heb ik het ooit gehad met de chaos en bierlucht van studentenhuizen en stap ik dan weer over naar wat nettere huizen. Maar daar heb ik nu helemaal nog geen behoefte aan!

Yasmin maakt de trap schoon met stoffer en blik

Nou Yasmin dan willen wij je graag bedanken dat we je mochten interviewen en we wensen je veel succes met alle klussen!
Jaaa, geen probleem! Ik vond het leuk om te doen, en als jullie nog een huisfeest hebben, weten jullie wie te bellen!

Dat gaan we zeker onthouden, ja!


cultuur | podcast

In 1981 begon Niek Broeijer zijn studententijd in Leiden. Al gauw was hij anders dan de doorsnee student. In plaats van drinken, roken en feesten stond hij elke ochtend vroeg op om te roeien op Njord, de grootste Leidse roeivereniging. Zo behaalde hij al op jonge leeftijd het Guinnes World Record op de 100 kilometer …

cultuur | recensie

Sinds oktober vorig jaar is in het Museum Volkenkunde een tentoonstelling over Bali te bewonderen. Leiden Lokaal nam een kijkje.

cultuur | video

Klopt het nog? Elke Leidenaar kent de Burcht. Dit monument siert de stad al sinds de 12e eeuw en staat pal in het midden van de stad, op de splitsing van de Oude en Nieuwe Rijn. Het werd oorspronkelijk gebouwd als verdedigingsfort. Maar wat valt er nu te doen bij de Burcht? 4 leuke dingen …

cultuur | interview

Een interview met projectleider Tanja van der Zon bij het Rijksmuseum van Oudheden over haar baan, Middeleeuwse Tuinen en haar favoriet.

cultuur

Is het einde van je seizoen op Netflix in zicht? Geen paniek! Er staat een compleet nieuw seizoen op je te wachten in de theaters van Leiden. Op 13 mei vindt namelijk de seizoenpresentatie plaats voor het komende theaterseizoen van 2019-2020.   Tijdens de seizoenpresentie laten de Leidse Schouwburg, de Stadsgehoorzaal en Theater Ins Blau zien …

cultuur | reportage

Een kijkje in het park Stoomtrein Katwijk Leiden, waar je een ritje kunt maken in een echte stoomtrein. Maar behalve dat doen de meer dan honderd vrijwilligers nog meer en misschien wel belangrijker werk.

cultuur | reportage

Hockey is voor kakkers, voetbal is voor het volk en darten is een cafésport. Er zijn vele vooroordelen die heersen over sporten, maar kloppen deze wel? Dat er in cafés een dartbord hangt, maakt de sport niet een cafésport. Er zijn namelijk serieuze dartverenigingen, zo ook in Leiden. Ik ging langs bij de Leidse dartvereniging …

cultuur

Bekijk waar je deze vier bijzonder sporten kunt beoefenen en leer over wat ze inhouden.

cultuur | reportage

De Kleiwarenfabriek Firma Gebroeders Ginjaar maakt sinds 1920 bouwkeramiek, producten die gemaakt zijn van klei. Wanneer je de fabriek binnenloopt, lijkt het alsof de tijd heeft stil gestaan. Jolanda Ginjaar legt uit wat er schuil gaat achter de deuren van dit oude familiebedrijf.

cultuur | interview

Heb jij al 100 keer geluncht en geborreld op de Nieuwe Rijn? Goed nieuws! Sinds afgelopen weekend heeft Leiden er een nieuwe lunchroom/bar bij: ’t Gerecht.

cultuur | interview

Vergeet Coen en Sander of Mattie en Marieke, Leiden heeft zijn eigen talentvolle DJ-duo. Elke woensdag van 21.00 tot 23.00 hoor je de twee radiorakkers Geert (29) en Julius (29) op Sleutelstad FM. In een programma waar muziek en ‘slap gelul’ centraal staan. Het enthiousiasme van de twee DJ’s is zo aanstekelijk, dat je elke …

cultuur | nieuws

De twee studenten Benjamin Schoonenberg en Pablo Kattenberg stonden afgelopen zaterdag op de markt met hun zelfgemaakte robot die gedichten produceert. Met behulp van kunstmatige intelligentie kan de Lucebot gedichten maken die geïnspireerd zijn op het werk van de dichter Lucebert.