Artboard 1
10-07-2019 | Zeno Zonneveldt
Hoe is het om als buitenlander in Leiden op kamerjacht te gaan?

De kamernood onder internationale studenten aan Nederlandse universiteiten is een welbekend probleem. In het al smalle aanbod van studentenkamers krijgen buitenlanders vaak geen eerlijke kans. Studentenstad Leiden is hier geen uitzondering op, en de aanhoudende problemen hebben zelfs geleid tot openlijk protest in het Lipsius. Japanse student Nederlands aan de Universiteit Leiden Kaede Fukunaga (21) vertelt over haar eigen ervaringen als buitenlandse kamerzoeker. “Ik had de hoop al opgegeven voordat ik eraan begon.”

Hoe ben je aan een kamer gekomen toen je vanuit Japan naar Nederland kwam?

Fukunaga: “Dat werd geregeld door mijn universiteit in Nagasaki. Zij hadden 5 maanden van tevoren al een kamer geregeld via een internationaal huurbedrijf. Dus toen ik hier aankwam had ik direct een woning.”

Wat voor woning was dat?

“Een van DUWO aan de Smaragdlaan. Ik woonde samen met een andere student uit Turkije in een kleine studio. Onze bedden stonden in dezelfde kamer zonder muren, dus er was weinig privacy. Zelf had ik daar niet zoveel last van, maar een van mijn vriendinnen had zo veel ruzie met haar kamergenote dat ze uiteindelijk overgeplaatst moest worden naar Den Haag. Gelukkig konden ik en mijn kamergenote een goede relatie. Op zich vond ik het niet zo erg om de slaapruimte ook te delen.”

Alles was dus goed geregeld voor je?

“Ja, maar ik was zelf zo slim om mijn contract in december niet te verlengen, dus moest ik op zoek naar een nieuwe kamer. Dat was wel even slikken.”

Hoe pakte je dat aan?

“Ik ging op zoek op Facebook, er zijn speciale groepen voor studenten die op zoek zijn naar een kamer. In het Nederlands schreef ik dan een introductie met de vraag of ik ergens een kamer kon huren. Ik wilde niet dakloos worden.”

Denk je dat het heeft geholpen dat je die in het Nederlands kon schrijven?

Fukunaga: “Dat weet ik niet. Maar er waren weinig kamers die buitenlandse studenten aannamen. “No internationals.” Misschien hebben veel mensen ook nog het stereotype dat Aziaten niet netjes zijn of zo. Vaak kreeg ik ook helemaal geen reactie terug.

Het duurde uiteindelijke zo’n drie weken voordat ik wat had gevonden, toch best snel. Ik had in totaal rond de dertig berichten gestuurd en ik ben door drie mensen uitgenodigd om te komen kijken. Een van de kamers was in Den Haag en de andere nog verder weg, dus ik had eigenlijk maar één optie.”

Wat denk jij dat de obstakels zijn voor buitenlanders bij het vinden van een kamer?

“De stereotypen van huiseigenaren ten opzichte van buitenlanders. Daar komt bij dat internationale studenten eigenlijk alleen maar voor korte periodes een kamer zoeken. Hierdoor kunnen ze ook geen gebruik maken van huurbedrijven.”

Bedoel je dat er wordt gediscrimineerd?

“Dat durf ik niet te zeggen, in de Japan is dat probleem nog veel erger. Het was wel zo dat ik nauwelijks antwoord kreeg van Nederlanders. Ik dacht eerlijk gezegd dat het niks zou worden.

Een paar van mijn vrienden kwamen ook in de problemen omdat ze geen kamer konden vinden. Die hebben uit wanhoop voor heel veel geld een kamer gehuurd met een hoge huur, boven de 600 euro per maand volgens mij. Ik weet de details alleen niet.”

Bedankt voor het gesprek. Heb je nog tips voor andere buitenlandse studenten op zoek naar een kamer?

“Wees er snel bij en probeer voordat je naar Nederland gaat alles te regelen.”

Meer lezen over de landelijke kamernood onder internationale studenten? Check ook deze artikelen!

cultuur | video

Klopt het nog? Elke Leidenaar kent de Burcht. Dit monument siert de stad al sinds de 12e eeuw en staat pal in het midden van de stad, op de splitsing van de Oude en Nieuwe Rijn. Het werd oorspronkelijk gebouwd als verdedigingsfort. Maar wat valt er nu te doen bij de Burcht? 4 leuke dingen …

cultuur | interview

Een interview met projectleider Tanja van der Zon bij het Rijksmuseum van Oudheden over haar baan, Middeleeuwse Tuinen en haar favoriet.

| reportage

Met Hemelvaartsdag ben ik naar de familiedag van de kerk GODcentre geweest. Hier vieren ze dat Jezus naar de hemel gaat, maar ook hoe belangrijk familie is. Hemelvaartsdag is een vrije dag in Nederland, maar de meeste mensen houden zich niet bezig met waarom we vrij hebben. Kerken vieren deze dag, uitgebreid of rustig. Hemelvaart …

| reportage

‘It’s four o’clock sómewhere’ lijkt het motto te zijn van het groepje studenten dat in een kringetje rond een smerig kleuterbadje zit, nippend van een Beugel, witbiertje of een bekertje chocomel. Het is net middag en er gaat een jointje rond. Een enkeling leest een boek. Zo nu en dan werpt iemand zich in het …

cultuur | podcast

In 1981 begon Niek Broeijer zijn studententijd in Leiden. Al gauw was hij anders dan de doorsnee student. In plaats van drinken, roken en feesten stond hij elke ochtend vroeg op om te roeien op Njord, de grootste Leidse roeivereniging. Zo behaalde hij al op jonge leeftijd het Guinnes World Record op de 100 kilometer …

cultuur | interview

Veel mensen denken bij de hygiëne van studentenhuizen al snel aan halfvolle bierflesjes in de fusie (ander woord voor de woonkamer), verstrooide vuilniszakken in de gangen, en overgelopen doucheputjes. Al snel gaan van die gedachtes je nekharen overeind staan en gieren de rillingen al door je lichaam. Maar is een studentenhuis echt zo smerig als …

| interview

“Leiden heeft prachtige grachtjes. Overdag kun je lekker aan het water zitten en ‘s avonds zie je prachtige schitteringen in het water.” Welke Leienaar herkent dit nou niet? Masterstudent Biologie Auke-Florian Hiemstra houdt van Leiden en haar grachten. Op een dag wilde hij op een bootje van die grachten genieten, toen hij iets schokkends ontdekte. …

| reportage

Op zondag 19 mei vond de Leiden Marathon plaats. De hele dag werden verschillende afstanden gestart, verschillende van 5 tot 42 kilometer. Speciaal voor de jongste renners tot twaalf jaar is er de Corpus Kidsrun, van 2,1 kilometer. Het is om half twaalf al gezellig druk op het Pieterskerkplein. De kidsrun gaat pas over een …

| achtergrond

De daklozenopvang in Leiden is goed geregeld. Er zijn twee opvangen, iedereen die zich daar inschrijft krijgt een maatschappelijk werker toegewezen. Die helpt met praktische zaken als huisvesting en het zoeken van een baan. Wat overblijft is de geestelijke zorg, en hiervoor bestaat in Leiden sinds 2010 de Stichting Straatpastoraat. Pastor is sinds november 2018 …

cultuur

Is het einde van je seizoen op Netflix in zicht? Geen paniek! Er staat een compleet nieuw seizoen op je te wachten in de theaters van Leiden. Op 13 mei vindt namelijk de seizoenpresentatie plaats voor het komende theaterseizoen van 2019-2020.   Tijdens de seizoenpresentie laten de Leidse Schouwburg, de Stadsgehoorzaal en Theater Ins Blau zien …

welzijn | fotoserie

‘Ik kom hier voor mijn rust!’ is een uitspraak die je in het centrum van Leiden niet snel zal horen. Haastende fietsers en bussen in de Breestraat, volle terrassen op de Nieuwe Rijn: om echt te ontspannen zal je toch een ander plekje moeten zoeken. Zoals bijvoorbeeld De tuin van de smid: een theehuis in …

| interview

1000 euro winnen met een idee om jouw stad mooier te maken? Dit klinkt als muziek in de oren. Awesome Leiden organiseert zes keer per jaar een pitchavond waarop vijf mensen een idee mogen presenteren dat eraan bijdraagt de stad aantrekkelijker, beter en leefbaarder te maken. Ik sprak met Bastiaan Bakker, één van de organisatoren …